Öne Çıkanlar Bursa Toney Douglas Türkmen Yörükler kaşıkçı cinayeti Havaalanı

Acarlar Longozu'na ziyaretçi ilgisi

SAKARYA (AA) - ÖMER FARUK CEBECİ - Sakarya'da bulunan, dünyanın en büyük longoz (subasar) ormanlarından biri kabul edilen Acarlar Longozu, beyaz nilüferleri, endemik bitkileri, ahşap yürüyüş yolları, piknik alanları ve konaklama imkanlarıyla yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.

Karasu ve Kaynarca ilçelerinin ortasında yer alan, 24 kilometrekarelik alanı, çeşitli kuş, balık ve ağaç türleri, eğrelti otu, nilüferlerin yanında göl soğanları ve su menekşesi gibi endemik türlerin bulunduğu longozun ziyaretçileri, ahşap yürüyüş yoluyla bu doğal güzellikleri keşfetme imkanına sahip oluyor.

Karasu ilçesinde, yeşilin değişik tonlarının birbirine karıştığı, özellikle su menekşeleri ve beyaz nilüferleriyle ziyaretçilerini büyüleyen longoz, deniz, göl, kumul ve orman ekosistemlerini bir arada barındırmasıyla ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor.

Zengin florası ve yaklaşık 200 göçmen kuş türüne ev sahipliği yaparak dünyanın nadir tabiat alanlarından biri olan longoz, biyolojik çeşitliliğiyle görenleri kendine hayran bırakıyor.

"Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük su basar ormanı" niteliği taşıyan tabiat harikası Acarlar Longozu, bölgede yaşayan canlılar için önemli bir yaşam alanı özelliğine de sahip. Hafta sonları longoz, özellikle İstanbul ve Ankara'ya yakın olması dolayısıyla günübirlik tatilcilerin uğrak mekanı oluyor.

- "Burnumuzun dibindeki bu güzelliklerden haberdar değiliz"

Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AA ekibiyle longozda yaptığı incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, alanın barındırdığı kuş ve endemik bitki türleriyle korunması gereken kültür varlığı olduğunu söyledi.

Balkanlıoğlu, longozun 2004 yılında sit alanı ilan edildiğini anımsatarak, subasar ormanının araştırmacılar ve turistler için son derece güzel bir gezinti alanı olduğunu, su üzerindeki nilüferlerin, neredeyse dört mevsim açtığını ve harika manzaralar oluşturduğunu kaydetti.

Orman Genel Müdürlüğünün longoz alanında tesisler yapacağını ifade eden Balkanlıoğlu, "Suda korunabilen hayvanlar özellikle göçmen kuşlar buralara gelir ve güvenle ürerler. Buralar, bizim için korunması gereken hayvanların göç yolları üzerinde üreme ve çoğalma merkezleri, konaklama merkezleri. Zaten Türkiye ve dünyada sulak alanlar gitgide yok oluyor." dedi.

Balkanlıoğlu, Valilik olarak gerekli desteği, koruma tedbirlerini her zaman yaptıklarına değinerek, buralara sadece çevreye zarar vermeden, gezme görme fotoğraf avcılığı gibi vatandaşların gelebileceğini belirtti.

İstanbul'a yaklaşık 200 kilometre mesafedeki longozda hafta sonları çok sayıda ziyaretçi ağırlandığını vurgulayan Balkanlıoğlu, "Böyle manzaraları görmek için binlerce kilometre uzağa gidip dış ülkelerde binlerce dolar para harcıyoruz. Gelenler, adeta burnumuzun dibindeki bu güzelliklerden haberdar değiliz diye hayıflanıyorlar." diye konuştu.

- "Üç aylık sürede 500 bin vatandaşımız ziyaret etti"

Karasu Kaymakamı Aziz Mercan da longoza özellikle yaz aylarında yoğun ilginin olduğunu belirterek, "Bu yaz, üç aylık sürede 500 bin vatandaşımız longozu ziyaret etmiştir. Biz bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu sayının da artmasını bekliyoruz." dedi.

Kuş türleri için iki büyük göç yolundan birinin bölgeden geçtiğini ve gereken korumanın devlet eliyle yapıldığını aktaran Mercan, ileriki dönemde halkın çok yoğun bir şekilde istifade edebileceği, daha da memnun olabileceği bir rekreasyon alanını ilçeye kazandırmayı hedeflediklerini bildirdi.

- "Longoz bir dünya markası haline gelecek"

Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu da belediye olarak Karasu Kaymakamlığı ile geliştirdikleri proje kapsamında 650 metrekare yürüyüş yolu ve satış stantları yaptıklarını aktardı.

Tarım ve Orman Bakanlığının longoz için geliştirdiği 15 milyon lira değerindeki projeye değinen İspiroğlu, çalışmalar tamamlandığında buranın dünya markası olacağına inancını dile getirdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner266

banner263