2024-06-20 20:02:28

Mansur Yavaş, Ankara, Mansur Yavaş, Türkiye

YÜKSEL ERCAN

yukselercanmedyagrup@gmail.com 20 Haziran 2024, 20:02

Mansur Yavaş, 23 Mayıs 1955 tarihinde Ankara'nın Beypazarı ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Beypazarı'nda tamamladı. 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde başladığı lisans eğitimini 1983 yılında tamamladı. Askeri savcı olarak yaptığı askerlik sonrasında Yavaş, Beypazarı'nda 13 yıl boyunca serbest avukatlık yaptı.

Mansur Yavaş bizden beş yaş büyük, Siyasete olan ilgisi gençlik yıllarında Ülkü Ocakları ile tanışarak başlayan Yavaş, 1985-1989 arasında MÇP Beypazarı kurucu ilçe başkanlığı yaparken bizde o dönemlerde MÇP Gebze ilçe başkanı olarak siyaset yapıyorduk.

Mansur Yavaş 1989 - 1994 yılları arasında MÇP ve MHP'den Beypazarı Belediye Meclis üyeliği yaptıktan sonra, 1994 yerel seçimlerinde MHP'den Beypazarı Belediye başkan adayı oldu, fakat seçilemedi.

Bizde 1991 yılında MÇP Gebze ilçe başkanı iken görevimizden istifa edip ittifaktan milletvekili adayı olmamıza rağmen Ankara’ya gidemedik, 1994 yılında MHP’den Gebze belediye meclis üyesi adayı olduk lakin MHP bölgede başarılı olamayınca bizde meclis üyesi seçilemedik.

Dolayısı ile siyasi kariyerine Milliyetçi Çalışma Partisinde başlayan Mansur Yavaş, istikrarlı duruşu ve toplumu kucaklayıcı yapısı ile siyasette var olacağını yavaş yavaş belli etmeye başlamıştı.

1999 yılında biz MHP’den Kocaeli milletvekili adayı olarak sahada koştururken Mansur Yavaş’ta yerel seçimlerde aday olduğu MHP’den Beypazarı Belediye Başkanı seçilmiş, Beypazarı’nı bırakın Türkiye’yi dünyaya açınca 2004 yerel seçimlerinde tekrar seçilerek 10 yıl süre ile Beypazarı belediye başkanı olarak görev yapmıştı.

Hatırlatmakta fayda var Mansur Yavaş, 1999 yerel seçimlerinde MHP'den aday olup 8 bin 500 oy alarak, yüzde 51 oy oranıyla Beypazarı Belediye Başkanı oldu. Yavaş, 2004 yerel seçimlerinde oylarını artırarak, yüzde 55 oy oranı ve 11 bin oy ile yeniden Beypazarı Belediye Başkanı seçildi.

Mansur Yavaş, iki dönem Beypazarı Belediye Başkanı olarak görev yaptıktan sonra 2009 yerel seçimlerinde MHP'den Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday oldu, ancak yüzde 27 oy alarak rakipleri İ.Melih Gökçek ve Murat Karayalçın'ın ardından seçimi üçüncü sırada tamamladı.

2014 yerel seçimlerinde partisi MHP tarafından tekrar aday gösterilmemesi üzerine Kemal Kılıçdaroğlu'nun daveti ile CHP'ye katılması gündeme geldi ve 21 Aralık 2013 tarihinde CHP Merkez Yönetim Kurulu kararıyla parti üyeliğine kabul edildi. Yavaş daha sonra, CHP Parti Meclisi tarafından 2014 yerel seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı ilan edildi ve 30 Mart 2014 tarihinde yapılan seçimlerde oyların yüzde 43,8'ini almayı başardı, fakat seçimi 32 bin 187 oy farkla kaybetti.

Mansur Yavaş, 18 Aralık 2018 tarihinde yapılan CHP Parti Meclisi toplantısında, 2019 yerel seçimlerinde Millet İttifakı'nın Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı olarak belirlendi. 31 Mart 2019'da gerçekleştirilen yerel seçimlerde, geçerli oyların yüzde 50,93'ünü alarak seçim sonuçlarına itiraz sürecinin tamamlanması sonrasında 8 Nisan 2019'da YSK’dan mazbatasını alıp Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine başladı.

2024 yerel seçimlerinde de Ankara Büyükşehir Belediye başkanlığına aday olacağını açıkladı.31 Mart 2024'te geçerli oyların yüzde 60,51'ini alarak yeniden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildi.

Mansur Yavaş Beypazarı belediye başkanı olduğu dönemde tarihi Beypazarı konaklarının restorasyonu ve binlerce yıllık Beypazarı tarihini koruma çalışmalarıyla "2001 Yılının En İyi Yerel Yöneticisi", Türk Dil Kurumu tarafından Türkçenin korunması nedeniyle verilen onur ödülü, doğa savaşçılarının "Çevre Ödülü" gibi ödüller aldı. 24 Eylül 2004 tarihinde TÜSİAV tarafından "Yılın Belediye Başkanı" seçildi.

09 Aralık 2020 tarihinde Uluslararası Şeffaflık Derneği tarafından “09 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü” kapsamında ''2020 Şeffaflık Ödülüne'' layık görüldü.

14 Eylül 2021 tarihinde "Dünya Belediye Başkanı Başkent Ödülünü" kazandı.

Buraya kadar halen Ankara büyükşehir belediye başkanı olarak başkent Ankaralılara hizmet diğer 80 vilayetimize ise “umut” veren Mansur Yavaş ile ilgili olarak kronolojik bir sıralama yapmaya çalıştık.

Mansur Yavaş 2029 yılına kadar Ankara büyükşehir belediye başkanı olarak görev yapacak, Ancak Yavaş’ın görev süresinin bitmesine bir yıl kala yani 2028 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimi var.

Dikkat edilirse MÇP Beypazarı ilçe başkanlığı ile başlayan ve kendisini Türkiye Cumhuriyetinin başkenti Ankara’nın belediye başkanlığına taşıyan siyasi serüvende Mansur Yavaş’ın siyasete asla küsmeyen gece gündüz çalışan seçmenin de “Düzgün insan” diye tanımladığı süreç Türkiye’nin “Temiz ve dürüst siyasetçiye” olan ihtiyacının kendisinin şahsında vücut bulduğunun en önemli göstergesi.

Biz nerede ise ayın 20 gününü Türkiye’yi bir baştan bir başa dolaşan dolaşırken de “merhaba” dediğimiz hemen herkese siyaseten soru yönelten bir gazeteciyiz.

Edirne’den, Kars’a, Sinop’tan Hakkari’ye kadar denk geldiğimiz hemen herkese “Türkiye’de en beğendiğiniz siyasetçi kimdir?” diye sorduğumuzda aldığımız tek cevap “Mansur Yavaş” oluyor.

Kültürü, yaşantısı, ideolojisi, dini değerleri, Milliyetçilik anlayışı birbirinden tamamen farklı milyonlarca insanın söz konusu “dürüst siyasetçi” olduğunda sanki sözleşmişler gibi “Mansur Yavaş” isminde birleşmeleri aslında bize de geleceğe dair ipuçları vermesi açsından çok ama çok önemlidir.

Gelecek günlerin Mansur Yavaş’a neler getireceğini şimdiden kestirmek zor ancak siyasete başladığı günden itibaren kendisini takip ettiğimiz başarıları ile övündüğümüz Mansur Yavaş’ın Türk milletine olan hizmet aşkının Ankara ile sınırlı kalması başta biz olmak üzere milyonlarca vatandaşımızı üzebilir.

Ankara’ya yapılan hizmetin Türkiye’nin tamamına yapılmasını sağlayacak adımların atılmasını beklemek bizimde milyonlarca vatandaşın tek beklentisi.

Vatandaşı bu beklentiden mahrum etmemek lazım..

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.